Hatalmas segítség

Az élet azt gondolom mindig is más volt vidéken, mint egy kisebb vagy nagyobb városban. Egy kis falu közössége sokkal jobban ismeri egymást és ha kell, akkor gyorsan terjednek a hírek, talán néha túl gyorsan is, a pletykák pedig, amiknek nyilván általában semmi valóságtartalma nincsen, ha lehet ilyet mondani, még gyorsabban. De hát ugye mindennek van előnye és hátránya. Én sokkal jobban szeretek ebben a faluban lakni, mint a városban szerettem, ahol személytelenül éltünk, sokszor még a mellettünk élők nevét se tudtuk. Ez sokszor jó – gondolja az ember – mert hát legalább nyugton lehet a nap végén, de hát valahogy ezért is személytelenedett el az ember élete ilyen mérhetetlen módon.

Abban a kis faluban, ahova nemrég a családommal leköltöztünk tényleg csupaszív emberek laknak. Teljesen egyértelmű, hogy sokkal jobban odafigyelnek a másikra, mint az a városban jellemző volt, és sokkal segítőkészebbek is. Nem is olyan régen ugyanis az egyik bácsinak a traktorja teljesen tönkrement. Már egy nagyon régi darab volt, de nagy becsben tartotta, hiszen számtalan dolgot azzal csinált a kis farmján, az állatokkal kapcsolatban is, és számtalan embernek segített is. Mindig ingyen segített a házaknál a földmunkákban és hát a helyi szüreti bálról sem hiányozhatott.

Akármilyen furcsa is ezt hallani – persze a szó jó értelmében véve – a falu apraja nagyja gyűjtésbe kezdett, mert látták, hogy itt bizony nagy a baj, a traktort nem lehet javítani, és újra van szükség, de a pénz nem lesz ehhez elég. Jó kis összeg gyűlt össze, én pedig vállaltam, hogy megnézem a traktor kínálatot az Odisys termékeit tekintve, mert ők tényleg megbízhatók és jó áron is adják ezeket. A régi traktort a bácsi eladta alkatrésznek, a falu által gyűjtött pénzzel együtt pedig tudott venni egy másikat, amelyik tovább szolgálhatja. Amikor beszélgettem a helyiekkel elmondták, hogy teljesen természetes volt, hogy ki mennyit tud belead, mert ő sosem kért pénzt semmilyen munkáért náluk, még a benzin árát sem. Így legalább minden a helyére került, és még mindig nem fizetett egy ember sem annyit amennyit kellett volna, csak amennyit tudott. Én azt gondolom, hogy ezekért a dolgokért éri meg a vidéket keresni, messze a nagyváros zajától.

Leave a Comment